Windows Live Messen­ger, το Skype και το Goοgle Talk.

Το instant messaging (ή άμεση επικοινωνία μεταξύ μηνυμάτων όπως θα μπορούσε να είναι η μετάφρασή του στα ελληνικά) αποτελεί μία από τις πλέον διαδεδομένες υπηρεσίες στο Διαδικτύο. Την τελευταία διετία, όμως, έχει αρχίσει να γίνεται αρκετά δημοφιλές και μεταξύ των χρηστών κινητών τηλεφώνων.Οι πιο δημοφιλείς υπηρεσίες instant messaging στη χώρα μας είναι το Windows Live Messen­ger, το Skype και το Goοgle Talk.
Στο «σταθερό» Ιντερνετ, οι πιο δημοφιλείς υπηρεσίες instant messaging περιλαμβάνουν το Windows Live Messenger της Microsoft (γνωστό παλαιότερα ως MSN), το Google Talk, που αποτελεί κομμάτι του Gmail, το Yahoo! Messenger, αλλά και το Skype, αν και το τελευταίο είναι πιο γνωστό για τη δυνατότητα που προσφέρει σε τηλεφωνικές κλήσεις -δωρεάν ή με πολύ χαμηλό κόστος- μέσω Διαδικτύου.

Ακόμη και πριν από την έλευση του iPhone της Apple, οι εφαρμογές IM ήταν δυνατόν να εγκατασταθούν και σε κινητά τηλέφωνα, αρκεί αυτά να βασίζονται σε κάποια πλατφόρμα όπως το Symbian ή τα Windows Mobile.

Πλέον, οι πλατφόρμες κινητών τηλεφώνων στις οποίες είναι διαθέσιμες εφαρμογές instant messaging έχουν αυξηθεί σημαντικά, καθώς η δυνατότητα για IM μέσω των πιο δημοφιλών υπηρεσιών υπάρχει σχεδόν σε όλα τα smar­tphones.

Μάλιστα, πρόσφατα η Skype ανακοίνωσε -και δόθηκε ιδιαίτερη δημοσιότητα σε παγκόσμιο επίπεδο- ότι προσφέρει δωρεάν την έκδοση της δημοφιλούς εφαρμογής της για τα κινητά Nokia που βασίζονται στο Symbian OS.

Τα πλεονεκτήματα
Η χρήση των εφαρμογών IM μέσω κινητού τηλεφώνου έχει αρχίσει να αυξάνεται. Ενας από τους λόγους είναι ότι η εμπειρία είναι αρκετά καλή και δεν διαφέρει ιδιαίτερα από εκείνη σε ένα PC, ιδίως αν η συσκευή που χρησιμοποιείται διαθέτει πλήρες πληκτρολόγιο.

Επιπλέον, είναι πολύ καλύτερο από την ανταλλαγή SMS, δεδομένου ότι ο χρήστης μπορεί να δηλώσει την κατάστασή του. Ετσι, μπορεί να αλλάξει το προφίλ του σε «απασχολημένος» ή κάτι άλλο, ώστε οι συνδεδεμένοι φίλοι του να μην τον ενοχλήσουν.

Το μέλλον της τηλεφωνικής επικοινωνίας
Μία παράμετρος που σχετίζεται με τις εφαρμογές ΙΜ στο κινητό έχει να κάνει με την? τηλεφωνία. Στις εκδόσεις τους για PC τόσο το Skype όσο και το Windows Live Messenger και το Google Talk προσφέρουν τη δυνατότητα για κλήσεις μεταξύ των χρηστών τους ακόμη και για βιντεοκλήσεις. Προς το παρόν, οι περισσότερες εκδόσεις για συσκευές κινητών τηλεφώνων δεν δίνουν αντίστοιχη δυνατότητα, αλλά αυτό είναι πολύ εύκολο να αλλάξει, κάτι που ενδέχεται να μην αρέσει ιδιαίτερα στις εταιρείες κινητής τηλε­φωνίας. Αν και υπάρχουν και οι εξαιρέσεις: η βρετανική εταιρεία κινητής τηλεφω­νίας 3 προσφέρει εδώ και αρκετά χρόνια τη δυνατότητα στους συνδρομητές να μιλούν μεταξύ τους μέσω Skype χωρίς καμία επιπλέον χρέωση. Οπότε σε μερικά χρόνια και η τηλεφωνική επικοινωνία μας μπορεί να γίνεται με αυτό τον τρόπο ακόμη και μέσω κινητού.

Το κόστος των εφαρ­μο­γών IM κινείται σε χαμηλά επίπεδα
Το κόστος σε σχέση με τα SMS είναι χαμηλότερο. Ιδίως από τη στιγμή που πολλοί χρήστες smartphones χρησιμοποιούν κάποιο επιπρόσθετο πακέτο δεδομένων προκειμένου να «σερφάρουν» στο Διαδίκτυο. Το ίδιο πακέτο μπορεί να χρησιμοποιηθεί και για τις εφαρμογές instant messaging. Σημειωτέον πως τα δεδομένα που ανταλλάσσονται συνήθως είναι σχετικά λίγα, οπότε είναι προφανές ότι το κόστος χρήσης κινείται σε σχετικά χαμηλά επίπεδα.

ethnos.gr

2 Σχόλια

Απορίες και σχόλια δεκτά.
**Παρακαλώ μην γράφετε με greeklish και κεφαλαία .Είναι ενοχλητικό για τους άλλους χρήστες !!**

  1. Καλησπέρα Άσχετε Δαμαστή.Είναι πολύ χρήσιμα εργαλεία όλα αυτά.Το γεγονός ότι έχουν αρχίσει να διαδίδονται και στα κινητά πιστεύω πως έχει προκαλέσει και όλο αυτό το τζέρτζελο με τα τζάμπα sms και τη τζάμπα ομιλία.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Καλησπερα ανταρτισσα.Εχεις δικιο αλλα ολα αυτα εχουν κατι κατι κοινο...ειναι δωρεαν.Και οταν βρουμε κατι τζαμπα το παραχεζουμε...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
Νεότερη Παλαιότερη