Έκλεισε το Greekddl.com




Ο εκδότης Ν. Σάκκουλας πίσω από την υπόθεση ηλεκτρονικού εγκλήματος


Μπλεγμένος σε υπόθεση φοροδιαφυγής είναι ο μεγαλοεκδότης νομικών βιβλίων, Νίκος Σάκκουλας, όπως προέκυψε από την αστυνομική έρευνα που αφορά στις ενέργειες των διαχειριστών της ιστοσελίδας «Greekddl.com».

Μετά από τη διερεύνηση καταγγελίας που περιήλθε στην Υπηρεσία της Οικονομικής Αστυνομίας, η Υποδιεύθυνση Δίωξης Ηλεκτρονικού Εγκλήματος σχημάτισε δικογραφία σε βάρος τριών ανθρώπων (δύο αντρών και μίας γυναίκας), διαχειριστών της ιστοσελίδας «Greekddl.com», για παράβαση του νόμου περί πνευματικής ιδιοκτησίας.

Η μία από τους συνολικά τρεις κατηγορουμένους συνελήφθη στη Θεσσαλονίκη στα όρια του αυτοφώρου. Δικογραφία για την υπόθεση σχηματίσθηκε και εις βάρος του κ. Σάκκουλα ο οποίος προσήχθη στις Αρχές και ενός ακόμη ατόμου, Ελληνοσουηδικής καταγωγής.

Η δράση της οργάνωσης

Οι διαχειριστές της ανοιχτής ιστοσελίδας παρείχαν την δυνατότητα στους εκατοντάδες χιλιάδες χρήστες - μέλη, οι οποίοι εγγράφονταν με μια πολύ εύκολη διαδικασία σε μια κλειστή κοινότητα (forum), να κατεβάζουν ψηφιακά αρχεία που περιείχαν κινηματογραφικές ταινίες, τραγούδια, ηλεκτρονικά παιχνίδια, προγράμματα Η/Υ, βιβλία κ.λ.π, χωρίς την άδεια των πνευματικών δημιουργών και των δικαιούχων εταιριών που έχουν τα αντίστοιχα συγγενικά δικαιώματα.

Επιπλέον, ζητούσαν οικονομική εισφορά από τα μέλη της ιστοσελίδας, μέσω του συστήματος διαδικτυακών πληρωμών Paypal, για να αποκτήσουν προνόμια σε μορφή δωρεάς. Στη συγκεκριμένη ιστοσελίδα για μεγάλο χρονικό διάστημα η είσοδος γινόταν με μηνιαία συνδρομή.

Επιπρόσθετα, κάθε χρήστης - μέλος της ιστοσελίδας γινόταν αποδέκτης διαφημιστικών μηνυμάτων που λειτουργούσαν και ως υπερσύνδεσμοι (hyperlinks) για μετάβαση σε ιστοσελίδες στοιχημάτων. Οι διαφημίσεις αυτές προκαλούσαν και παρακινούσαν τους χρήστες να στοιχηματίσουν έναντι χρηματικών ποσών σε διάφορες εταιρίες διαδικτυακών στοιχημάτων, οι οποίες εδρεύουν στο εξωτερικό. Η συγκεκριμένη δραστηριότητα απέφερε στους διαχειριστές της ιστοσελίδας πολύ μεγάλα χρηματικά ποσά, όχι μόνο από τα εισπραττόμενα διαφημιστικά έσοδα, αλλά και με τη μορφή προμηθειών από τις εταιρίες στοιχημάτων.

Ειδικότερα, για κάθε χρήστη, ο οποίος θα στοιχημάτιζε σε αυτές τις εταιρίες στοιχημάτων και θα είχε οδηγηθεί σε αυτές, μέσω της συγκεκριμένης ιστοσελίδας, οι διαχειριστές της εισέπρατταν προμήθεια επί του ποσού που στοιχημάτιζε, μέχρι και 40%. Επίσης, προμήθεια εισέπρατταν οι διαχειριστές, όταν κάποιος χρήστης μετέβαινε σε διαδικτυακά καζίνο, μέσω των διαφημιστικών μηνυμάτων που υπήρχαν στην ιστοσελίδα.

Κλιμάκιο εξειδικευμένων αστυνομικών της Δίωξης Ηλεκτρονικού Εγκλήματος πραγματοποίησε χθες (09.04.2012), παρουσία δικαστικού λειτουργού, έρευνες σε οικίες και χώρους εργασίας των εμπλεκομένων σε Αττική και Θεσσαλονίκη, κατά στις οποίες βρέθηκαν και κατασχέθηκαν:
" Ένας φορητός ηλεκτρονικός υπολογιστής
" Τρεις σκληροί δίσκοι ηλεκτρονικού υπολογιστή
" Τρεις εσωτερικοί σκληροί δίσκοι ηλεκτρονικού υπολογιστή.

Στο πλαίσιο της διεθνούς αστυνομικής συνεργασίας ενημερώθηκαν μέσω Interpol οι Αρχές του εξωτερικού και συγκεκριμένα της Σουηδίας, όπου διαμένει ο ένας από τους τρεις κατηγορουμένους, Ελληνοσουηδικής καταγωγής.

Εκτιμάται ότι η συνολική ζημία που υπέστησαν οι εταιρείες παραγωγής πνευματικών έργων, ξεπερνά τα 65 εκατομμύρια ευρώ, χωρίς να έχουν υπολογισθεί οι φόροι και το Φ.Π.Α..

Η δικογραφία που σχηματίσθηκε, είναι σε βαθμό κακουργήματος και υποβλήθηκε στον κ. Εισαγγελέα Πλημμελειοδικών Αθηνών.

3ο χτύπημα

Πρόκειται για το τρίτο παρόμοιο χτύπημα της Δ.Η.Ε. σε χρονικό διάστημα 1,5 έτους, που αφορά το ηλεκτρονικό έγκλημα.

Υπενθυμίζεται ότι στο παρελθόν είχαν εξαρθρωθεί δύο ακόμη σπείρες, που διαχειρίζονταν τις ιστοσελίδες «gamato» και «greek tracker». Συνολικά τα διαφυγόντα κέρδη από τη δράση των τριών οργανώσεων ανέρχεται στα 290 εκατ. ευρώ.

2 Σχόλια

Απορίες και σχόλια δεκτά.
**Παρακαλώ μην γράφετε με greeklish και κεφαλαία .Είναι ενοχλητικό για τους άλλους χρήστες !!**

Νεότερη Παλαιότερη

Popular Items