Tσιγάρα, ποτά και ξενύχτια από τα 13


Έντονη ανησυχία προκαλούν οι εξαρτήσεις των εφήβων στη χώρα μας καθώς ακόμη και από τα 13 τους χρόνια καπνίζουν πίνουν και δοκιμάζουν κάνναβη.
Τριπλασιασμό της χρήσης ναρκωτικών τα τελευταία 25 χρόνια στους έφηβους, καταδεικνύει η πανελλήνια έρευνα του ΕΠΙΨΥ για τη χρήση εξαρτησιογόνων ουσιών. Αυξήθηκε η κατανάλωση αλκοόλ στους μαθητές σε Θεσσαλονίκη και άλλα αστικά και ημιαστικά κέντρα, σε αντίθεση με τους Αθηναίους. Μειώθηκε το κάπνισμα παρότι ξεκινά από πολύ νωρίς.
Γνώριμοι με το κάπνισμα, το αλκοόλ αλλά και τα ναρκωτικά είναι οι μαθητές ηλικίας 13 έως 19 ετών, σύμφωνα με πανελλήνια έρευνα που υλοποιήθηκε από το ΕΠΙΨΥ σε συνεργασία και τον ΟΚΑΝΑ σε συνολικά 37.000 μαθητές, 676 σχολικών μονάδων.
Πρόκειται για την έβδομη συνεχή πανελλήνια έρευνα για τη χρήση εξαρτησιογόνων ουσιών στο σχολικό πληθυσμό από το 1984.
Το κάπνισμα συνεχίζει να αποτελεί μια από τις πλέον διαδεδομένες αρνητικές συνήθειες των μαθητών. Πάνω από 1 στους 7 και για την ακρίβεια το 14%, είναι συστηματικός καπνιστής, ενώ ένας στους πέντε (20%) έχει καπνίσει μέσα στον τελευταίο μήνα, με τα αγόρια να καπνίζουν περισσότερο από τα κορίτσια.
Οι περισσότεροι έφηβοι ξεκινούν την κακή συνήθεια όσο πλησιάζουν τα 19. Συγκεκριμένα, οι ηλικίες 13 και 14 ετών αποτελούν την περίοδο έναρξης του καπνίσματος για τη μειονότητα, δηλαδή λιγότερο από 2%, αλλά έως την ηλικίες 17 και 18 το ποσοστό των καπνιστών ξεπερνά το 24% για να εκτιναχθεί στο 51% στην ηλικία των 19.
Παρόλα αυτά, η μεγάλη αύξηση των καπνιστών εφήβων, που παρατηρήθηκε μεταξύ του 1984 και 1998, άρχισε να μειώνεται προοδευτικά από το 2003 έως το 2011.
Πολύπλοκη αποδεικνύεται η σχέση των μαθητών με το αλκοόλ.
Μέσα στον τελευταίο μήνα, έξι στους δέκα νέους (61%) κατανάλωσαν αλκοόλ , ενώ το 11% ήπιε αλκοολούχο ποτό πάνω από δύο φορές την εβδομάδα. Μάλιστα, το 34% έχει μεθύσει τουλάχιστον μία φορά στη ζωή του, ενώ ένα 13% έχει μεθύσει περισσότερες από δύο φορές.
Το κρασί, η μπύρα, τα ισχυρά ποτά, και τα αλκοολούχα αναψυκτικά είναι τα ποτά με την ευρύτερη κατανάλωση ενώ μεγαλύτεροι πότες αποδεικνύονται οι μαθητές σε Θεσσαλονίκη και άλλα αστικά και ημιαστικά κέντρα, σε σύγκριση με την Αθήνα.
Η κατανάλωση αλκοόλ και η μέθη αυξάνονται ιδιαιτέρως με την ηλικία. Το 18% των εφήβων 17 και 18 ετών και ένας στους τέσσερις 19χρονους, πίνουν πάνω από δυο φορές την εβδομάδα.
Παρόλα αυτά, αν και η τάση μείωσης της ευκαιριακής κατανάλωσης αλκοόλ είναι εντονότερη στην Αθήνα, παρατηρείται αύξηση της στη Θεσσαλονίκη και άλλα αστικά και ημιαστικά κέντρα, την τετραετία 2007-2011.
Δυστυχώς, σημαντική αύξηση παρατηρείται και στην υπερβολική κατανάλωση αλκοόλ, με τα κορίτσια να αυξάνουν τα ποσοστά σε σχέση με τα αγόρια, τα τελευταία τέσσερα χρόνια.
Ακόμη πιο ανησυχητικά είναι τα στοιχεία της έρευνας για τη σχέση των εφήβων με τα ναρκωτικά.
Η χρήση ναρκωτικών ουσιών στις ηλικίες 15 έως 19 ετών τριπλασιάστηκε από 6% το 1984 σε 15,3% το 2011.
Σύμφωνα με τα στοιχεία της έρευνας για το 2011, το 15,2% έχει κάνει χρήση παράνομης ουσίας, κυρίως κάνναβης, έστω και μία φορά και η πλειονότητά έχει επαναλάβει τη χρήση. Περισσότεροι χρήστες είναι αγόρια από ότι κορίτσια, σε αναλογία 2,5 προς ένα, ενώ Αθήνα και Θεσσαλονίκη υπερτερούν στη χρήση ναρκωτικών ουσιών.
Όπως και στο αλκοόλ, στην κάνναβη, η χρήση αυξάνεται με την ηλικία. Το 13,6% των εφήβων 17 και 18 ετών έχει κάνει χρήση τον τελευταίο χρόνο και ένα 8% τον τελευταίο μήνα.
Η κάνναβη δεν είναι άγνωστη και σε μικρότερες ηλικίες, με το 2,6% των αγοριών και το 0,9% των κοριτσιών ηλικίας 13 και 14 ετών να έχει κάνει χρήση.
Αυτό όμως που είναι τραγικό είναι το γεγονός ότι παρατηρήθηκε έστω και σε μικρό ποσοστό, η χρήση κάνναβης έστω και μία φορά στην ηλικία των 13-14 ετών.
Η μελέτη διεξάγεται στο πλαίσιο της Πανευρωπαϊκής Έρευνας ESPAD στην οποία συμμετέχουν πάνω από 40 χώρες, υπό την αιγίδα του Συμβουλίου της Ευρώπης και το συντονισμό του Σουηδικού Οργανισμού CAN.
Iatropedia.gr

Δημοσίευση σχολίου

Απορίες και σχόλια δεκτά.
**Παρακαλώ μην γράφετε με greeklish και κεφαλαία .Είναι ενοχλητικό για τους άλλους χρήστες !!**

Νεότερη Παλαιότερη

Popular Items