Η Ελληνική Χάκινγκ Σκηνή σε μια αποκλειστική συνέντευξη!


Love them or hate them, η Ελληνική Χάκινγκ Σκηνή, ή αλλιώς Greek Hacking Scene, είναι μία ομάδα hackers που έχει αφήσει το στίγμα της στα ιντερνετικά πράγματα της χώρας και έλαβε μία όχι και τόσο θετική δημοσιότητα από τις αρχές, με την ταυτοποίηση κάποιων μελών της. Tαυτοποίηση που έχει αμφισβητηθεί από πολλούς.

Ποια είναι, όμως, η Greek HackingScene; Τι πρεσβεύει; Πώς είναι οργανωμένη; Πώς στέκεται απέναντι στην ιντερνετική κολεκτίβα των Anonymous; Τις απαντήσεις σε όλα αυτά θα τις διαβάσετε σε μία αποκλειστική συνέντευξη που μας παραχώρησαν τα μέλη της.


1. Τι είναι η GHS; Είναι μία ομάδα hackers με ποιο στόχο και σκοπό;

Η Ελληνική Χάκινγκ Σκηνή είναι Ιδέα για Ελευθέρια, Δημοκρατία, Δικαιοσύνη και Παιδεία. Η Σκηνή πιστεύει ότι η Ελευθέρια είναι το μεγαλύτερο ιδανικό του ανθρώπου. Η Δημοκρατία είναι ένα βασικό στοιχειο της ζωής και της συμβιώσεις των ανθρώπων, και όταν μιλάμε για δημοκρατία δεν εννοούμε την πλειοψηφία και μόνο.

Με βάση των ορισμό που δίνεται από την ΕΧΣ, Δημοκρατία είναι η στέγη υπό την οποία μπορούν όλοι να επιβιώσουν χωρίς να προσπαθεί κανείς να μεταπείσει κανέναν διά τις επιβολής, και να εκπροσωπούνται όλοι με βάση το αντίστοιχο ποσοστό τους που κατέχουν στην κοινωνία. Παράλληλα κάθε τι που προσπαθεί να επιβληθεί διά της βίας και του εξαναγκασμού η με άλλες σχετικές τεχνικές, είναι αντίθετο με την Ελεύθερη Δημοκρατία και πρέπει να απομακρύνεται. Η Δικαιοσύνη πρέπει να είναι πραγματικά δίκαιη και αμερόληπτη. Η Παιδεία πρέπει να είναι ελεύθερη και για όλους. Η GHS πιστεύει ότι όλοι μπορούμε να ζήσουμε ειρηνικά και αρμονικά. Παιδεία δεν είναι μόνο οι γνώσεις και πληροφορίες που αποκτά ο άνθρωπος διά τις μάθησης, αλλά είναι και η συπεριφορά μας προς τον συνάνθρωπο μας.

Αυτό πρεσβεύει η σκηνή…

2. Από πότε δραστηριοποιείται η GHS; Πόσα μέλη απαριθμεί; Έχει κάποιο οργανόγραμμα στον τρόπο που λειτουργεί;

Η Ελληνική Χάκινγκ Σκηνή ξεκίνησε το 1993 σαν μια ομάδα δημιουργίας λογισμικού για μεταφορά αρχείων μεταξύ απομακρυσμένων υπολογιστών και εξελίχθηκε σαν ιδεολογία. Ασχολείται με παντός είδους hacking, προγραμματισμό, τεχνολογία και σε αυτήν ανήκουν όλοι οι Έλληνες η όσοι μπορούν να διαβάσουν και να μιλήσουν Ελληνικά, ασχολούνται με το hacking, και εφόσον κατανοούν την ιδεολογία.

Όλα τα μέλη είναι ίσα αναμεταξύ τους, «προερχόμενοι» από διαφορετικές πολιτικές και πληθυσμιακές μερίδες. Σε καμία περίπτωση δεν υποστηρίζεται κανένα είδος οικονομικού hacking, και οτιδήποτε είναι αντίθετο με την ιδεολογία.

Η λειτουργία της Greek Hacking Scene γίνεται από τα μέλη της οργανωμένα σε μικρές ομάδες, από μεμονωμένα άτομα που κινούνται με βάση την ιδεολογία και από την mailing-list.

Η mailing-list είναι ένα σύστημα ανταλλαγής μηνυμάτων μεταξύ των μελών της. Μέλη σε αυτήν γίνονται όσοι ασχολούνται ενεργά σε βάθος χρόνου και έχουν σταθερή ιδεολογία, είτε άλλοι που μοιράζονται τα ίδια ιδανικά με τη Σκηνή. Τα ενδιαφερόμενα μέλη, δεν γνωρίζουν σε καμία περίπτωση για την mailing-list. Έρχονται σε επαφή με μέλη της λίστας και εκφράζουν την επιθυμία τους να συμβάλουν στην Greek Hacking Scene.

Με την εισαγωγή στην λίστα, ο ενδιαφερόμενος καταχωρεί και επαληθεύει τα στοιχεία του. Μέσα στη λίστα όλα τα μηνύματα διακινούνται ανώνυμα, καθώς δεν υπάρχουν nicknames αλλά automatic generated codes. Τα μηνύματα είναι κρυπτογραφημένα και η προβολή τους δεν απαιτεί μόνο την αποκρυπτογράφηση, αλλά και την δυνατότητα ανάγνωσης τους από τα μέλη καθώς χρησιμοποιούνται ειδικοί χαρακτήρες. Τα μέλη δεν γνωρίζονται μεταξύ τους, συνήθως γνωρίζουν μόνο το άτομο από το οποίο προτάθηκαν στη λίστα, η από αυτά που πρότειναν. Η πλειοψηφία της λίστας δεν χρησιμοποιεί nicknames, και ασχολούνται κυρίως με νέες τεχνικές και την ανάπτυξη της τεχνολογίας.

Τα μέλη θέτουν προτάσεις οι οποίες ψηφίζονται, μέσα σε συγκεκριμένο χρονικό περιθώριο, και ανάλογος υλοποιούνται. Όλοι έχουν δικαίωμα ψήφου εκτός από τους διαχειριστές του συστήματος. Οι διαχειριστές ψηφίζονται ομόφωνα και δεν έχουν δικαίωμα στις ψηφοφορίες. Υπάρχει μεγάλη κίνηση στην συλλογή και αρχειοθέτηση πληροφοριών και τεχνογνωσίας. Αυτή είναι η Ελεύθερη Πολιτεία, η αλλιώς mailing-list.
3. Ποιοι είναι εκείνοι οι στόχοι που χτυπήθηκαν και μπορούμε να πούμε ότι είναι σημεία αναφοράς για την δράση της GHS;

Οι επιθέσεις που πραγματοποιούνται γίνονται από groups της GHS, είτε από μεμονωμένα μέλη, είτε από την Ελεύθερη Πολιτεία. Για τον εσωτερικό χώρο, υπάρχει οδηγία να αποφεύγονται ενέργειες σε Ελληνικές ιστοσελίδες, εκτός και αν μπορεί να γίνει χρήση του άρθρου 120 του συντάγματος. Βέβαια πολλοί είναι και αυτοί που αναπτύσσουν τις ικανότητες τους και πειραματίζονται πάνω σε στόχους σε πραγματικό χρόνο. Τα δεδομένα που συλλέγονται, αξιολογούνται και στη συνέχεια όσα κριθούν ως σημαντικά στέλνονται σε έναν ποιο ευρύ κύκλο ατόμων που αγωνίζονται για την καταπολέμηση της διαφθοράς και άλλον θεμάτων που δυσκολεύουν τη ζωή του λαού.

Στη συνέχεια, εφόσον αποσπαστούν πληροφορίες και αξιολογηθούν, όχι πάντα, και εφόσον δεν έχει κάτι άλλο να προσφέρει το κάθε δίκτυο η ιστοσελίδα, τότε αλλοιώνεται με κάποιο μήνυμα της GHS. Οι επιθέσεις δεν πρέπει να γίνονται σε προσωπικό επίπεδο, η για προσωπικούς λόγους, και ούτε απασχολούν τα προσωπικά δεδομένα.
Μερικά από τα χτυπήματα σε ιστοσελίδες αποτελούν ενδεικτικά τα: nasa.gov, navy.mil, mfa.gov.tr, telekom.gov.tr, ataturk.net, mil.tr,yeniparti.org.tr, metu.edu.tr, justice.gov.al, mete.gov.al, .mk, vmro-dpmne.org.mk, kultura.gov.mk, skopje.gov.mk, president.gov.mk,ukim.edu.mk, geodata.gov.gr, presidency.gr, minedu.gov.gr, in.gr… κ.α. για τα οποια δεν θα μπορούσε να γίνει αναφορά.
Η GHS απευθύνεται στο λαό και όχι στον κόσμο του IT. Δεν επιτίθεται ποτέ σε προσωπικό επίπεδο, σε κανέναν και για κανένα λόγο, αλλά επιτίθεται σε συνολική βάση σε όσους προσπαθούν να φιμώσουν την Ελευθέρια, Δημοκρατία, Δικαιοσύνη και Παιδεία. Η Σκηνή πράττει αυτό που πιστεύει ότι είναι το γενικό κοινό καλό όλων.

4. Ποια η σχέση της GHS με την ιντερνετική κολεκτίβα των Anonymous; Πορεύονται μαζί ή οι δρόμοι σας είναι ξεχωριστοί;

Η GHS είναι Αnons. Η Σκηνή οργάνωσε κομμάτια των Anonymous και βελτίωσε διάφορα σημεία. Έτσι εντάχτηκε στο λεξιλόγιό τους και η λέξη δημοκρατία. Σκοπός ήταν να περάσει μήνυμα στον πληθυσμό. Έτσι, η σκηνή αυθεντικοποίησε χτυπήματα τωνAnons που δεν έγιναν ποτέ.

Στη διάρκεια του χρόνου οι Anons αντικαταστάθηκαν από τις αρχές και πλέον όλα είναι υποκινούμενα, και εφόσον αλλοιώθηκε ο διαμορφωμένος χαρακτήρας και σκοπός, η GHS διέκοψε την υποστήριξη της.

Οι Anonymous που είχαν συλληφθεί πριν αρχίσει η δημοσιότητα, είχαν ήδη αντικατασταθεί από τις αρχές, οι οποίες ανέδειξαν σε παγκόσμιο επίπεδο το «πρόβλημα» του hacking, το οποίο απειλεί τις δικτυακές ελευθερίες των πολιτών. Έτσι, πλέον, έχουν ως πρόφαση κάτι υπαρκτό που απειλεί την ασφάλεια, το οποίο οι ίδιοι έφτιαξαν τεχνητά, για να δημιουργήσουν με αυτό τον τρόπο νόμους για το διαδίκτυο. Έτσι πλέον οι Anonymous που είναι εργαλείο των αρχών, υποκινούν τις μάζες που δεν έχουν επίγνωση του θέματος.

Σε διάφορες χώρες του κόσμου, πολιτικά κόμματα κυρίως, καπηλεύονται ανοιχτές ιδέες και τις βαφτίζουν με πολιτικό χρώμα για το συμφέρον τους. Το ίδιο συμβαίνει και στην Ελλάδα. Αυτός είναι και ο κυρίως λόγος που διάφορες ομάδες ανά των κόσμο που αποτέλεσαν τους Anons, αποσύρουν την υποστήριξη τους εφόσον και ο σκοπός αλλοιώθηκε. Επίσης έγιναν και πολλές απόπειρες φίμωσης διάφορων groups από τις αρχές. Η GHS αποτέλεσε κομμάτι των Anonymous πριν ακόμα κανείς στην Ελλάδα έχει κάνει οποιαδήποτε ενέργεια η έχει προσπαθήσει να καπηλευτεί την ανοιχτή ιδέα. Το #codehack αποτέλεσε ένα από τα μεγαλύτερα κανάλια του δικτύου των Anons, και είναι ο κυρίως λόγος εισαγωγής της Δημοκρατίας στην γενική ιδεολογία, καθώς και πηγή διάφορων συνθημάτων.

Η Greek Hacking Scene σταμάτησε την υποστήριξη της όταν ο σκοπός αλλοιώθηκε και διαπιστώθηκε ότι οι anonymous υποκινούνται πλέον από τις αρχές. Κανείς δεν μπορεί να συμβάλει σε κάτι που σκοπό έχει πλέον να περιορίσει τις προσωπικές ελευθερίες του λαού, εν αγνοία των ιδίων.

6. Η ουσία του hacking είναι να βλέπεις τα πράγματα «αλλιώς», να ανατρέπεις αυτό που έχει ήδη φτιαχτεί και να το κάνεις διαφορετικά. Με τι είδους hacking ασχολείται η GHS;

Η Ελληνική Χάκινγκ Σκηνή συμβάλλει σε διάφορες κινήσεις ανά τον κόσμο, όπως, ενδεικτικά τα HackerzIr, ή Alliance Hacker Technology.

Το HackerzIr ήταν ένα δίκτυο βασισμένο στο Ιράν, που είχε ως σκοπό την όσο πιο δυνατή εξάπλωση της Ελευθερίας και της Δημοκρατίας στην περιοχή. Μια κοινότητα οχτώ χιλιάδων μελών εκ των οποίων οι δυόμισι χιλιάδες ήταν ενεργά μέλη. Κατά την περίοδο 2008, το καθεστώς της χώρας συνέλαβε διάφορους με την πρόφαση ότι διαμοίραζαν stream εντός της χώρας από απαγορευμένα sites μέσω proxy. Έτσι πολλές τεχνολογικές κοινότητες έκλεισαν η διαλύθηκαν. Το ίδιο έγινε και με την παρούσα κοινότητα.

Το Alliance Hacker Technology είναι μια κλειστή κοινότητα hacking βασισμένη στην Κίνα. Εκεί η Σκηνή εκπαιδεύει μεγάλο αριθμό κινέζων στο hacking με έμφαση την αντίθεση στα απολυταρχικά καθεστώτα ανά τον κόσμο, θέλοντας έτσι να δημιουργήσει ένα ισχυρό μπλόκο στην μακρινή ανατολή.

Η Greek Hacking Scene ασχολείται ενεργά και με το DefCon. Το DefCon είναι ένα Hacking Convention, ένας θεσμός που υποστηρίζεται διαχρονικά από την ΕΧΣ. Διατηρούνται καλές επαφές και διάφορα μέλη της Σκηνής συνηθίζουν να παρευρίσκονται σε αυτά.

8. Τι λέει το μέλλον για την GHS; Ποιο είναι το πλάνο δράσης;

Η ΕΧΣ καλλιεργεί μια νέα γενιά που να επιδιώκει την Ελευθέρια, να θέλει το καλο του γενικού συνόλου και να έχει παιδεία. Μια γενιά που να μην νοσταλγεί ένα ένδοξο παρελθόν, αλλα μια γενιά που να γνωρίζει το παρελθόν και να θέλει να κάνει ακόμα περισσότερα. Μια γενιά που να έχει όραμα για το μέλλον, να έχει θέληση για ανάπτυξη και να επιδιώκει τις γνώσεις της στις επιστήμες.

Στο μέλλον, η Greek Hacking Scene θα δώσει ιδιαίτερη προσοχή σε τεχνολογική ανάπτυξη, σε πρακτικό επίπεδο εφόσον υπάρχει η δυνατότητα. Θεωρεί ανάγκη να έχει δικά της ανεξάρτητα μέσα τηλεπικοινωνιών, και ως προς αυτή την πορεία κατευθύνεται. Η περίοδος της συλλογής πληροφοριών και τεχνογνωσίας έχει εξυπηρέτηση πολύ σε θεωρητικό επίπεδο, και ίσως θα μπορούσε να περάσει και στην πράξη. Η Greek Hacking Scene δεν διαθέτει οικονομικούς πόρους, και είναι φυσιολογικό να κινείται με αργούς ρυθμούς, κυρίως σε τέτοια θέματα, καθώς βασίζεται στις δυνατότητες των μελών της και στο χρόνο που μπορεί να διαθέσει ο καθένας από τον ελεύθερο του χρόνου για τις διάφορες δραστηριότητες.
Το Hacking στο μέλλον θα έρθει σε απόλυτη σύγκρουση με την υπερβολική ανάπτυξη της τεχνολογίας, την μείωση των ελευθεριών και τον πλήρη έλεγχο και εξάρτηση του πληθυσμού από την τεχνολογία. Τότε, μονο ανεξάρτητες, οργανωμένες και ελεύθερες φωνές θα μπορέσουν να έρθουν σε αντιπαράθεση με αυτές τις εξελίξεις. Θα είναι μια σύντομη η μακράν σύγκρουση, ας ευχηθούμε όλοι να έχει καλο αποτέλεσμα.


Love them or hate them. Επαναλαμβάνουμε την φράση. Είναι σίγουρα από τις πιο αμφιλεγόμενες αλλά και σταθερά παρούσες ομάδες στο ελληνικό (και όχι μόνο) διαδίκτυο. Η Ελληνική Χάκινγκ Σκηνή, σίγουρα θα απασχολήσει αρκετές φορές στο μέλλον την ειδησεογραφία, όπως και έχει εισάγει νέα δεδομένα στον χώρο της ασφάλειας των πληροφοριών αλλά και του διαδικτυακού ακτιβισμού στην Ελλάδα. Το ερώτημα που τίθεται γενικότερα για το μέλλον του ακτιβισμού, αλλά και σε σχέση με τους Anonymous, είναι το εξής: το παιχνίδι θα παιχτεί στις «τοπικές» εθνικές ομάδες; Το διεθνές κίνημα τελειώνει;

Δημοσίευση σχολίου

Απορίες και σχόλια δεκτά.
**Παρακαλώ μην γράφετε με greeklish και κεφαλαία .Είναι ενοχλητικό για τους άλλους χρήστες !!**

Νεότερη Παλαιότερη

Popular Items