Google analytics

Google analytics
Google analytics

To Google analytics είναι το πιο αξιόπιστο πρόγραμμα στατιστικών από αυτά που διατίθενται δωρεάν.
Τι ακριβώς κάνει; Δίνει πληροφορίες για τον αριθμό, την προέλευση, και την συμπεριφορά των χρηστών που επισκέπτονται το site σας καθώς και πληροφορίες για την σχέση του site σας με τις μηχανές αναζήτησης.
Το βάθος της ανάλυσης που προσφέρει δεν έχει να ζηλέψει τίποτα από άλλες εφαρμογές στατιστικών (online και μη) πλήν του γεγονότος ότι δεν είναι δυνατή η live παρακολούθηση της κίνησης αφού τα δεδομένα ανανεώνονται μια φορά τη μέρα.
Είναι πολύ απλή η εγκατάσταση του προγράμματος, αλλά επισυνάπτω και αυτό το video που δείχνει step by step την διαδικασία.
Δυστυχώς τα wordpress hosted blogs (blablabla.wordpress.com) δεν μπορούν να χρησιμοποιήσουν Google analytics. Αυτό και μόνο είναι πολύ σοβαρός λόγος για να χρησιμοποιήσει κάποιος άλλη πλατφόρμα ή να μεταφέρει το hosting του blog του.
Ας πούμε ότι τα καταφέρατε ή έχετε ήδη Google analytics.
Όσον αφορά τους bloggers ποιοι δείκτες είναι σημαντικοί και μπορούν μέσα απ την ανάλυση τους να εξάγουν συμπεράσματα;
Google analytics. Executive overview
Κατα αρχάς το executive overwiew που και να μη θέλετε εμφανίζεται μόλις εισέρχεστε στην σελίδα. Τα απαραίτητα στοιχεία visits, pageviews, οι top referrers σας, το user loyalty και το Geo location των επισκεπτών σας που αν δεν έχετε content στα αγγλικά δεν ωφελεί κάπου.
Το content summary σας δίνει εν συντομία το top content του blog σας καθώς και πληροφορίες για την εισοδο και την έξοδο των επισκεπτών. Εδώ είναι ένα σημείο που χολαίνει το Google analytics, το γεγονός δηλαδή ότι δεν μας δίνει το πλήρες path ενός χρήστη, αλλά φαντάζομαι ότι αυτό δεν απασχολεί ιδιαίτερα τον ιδιοκτήτη ενός blog…
Από το content summary μπορείτε να βγάλετε χρήσιμα συμπεράσματα για το τι αρέσει στους αναγνώστες σας να διαβάζουν, ώστε, αν επιδιώκετε την αύξηση της κίνησης του blog σας, να προσαρμόσετε ανάλογα το ύφος και το είδος των κειμένων σας.
Η επόμενη κατηγορία δεδομένων είναι κατα τη γνώμη μου και η σημαντικότερη για ένα blog. Referring sources. Από που προέρχεται η κίνηση του blog σας, ποια άλλα blogs σας linkαρουν, τι κίνηση έχετε από τις μηχανές αναζήτησης κλπ.
Αυτό που θα σας έλεγα να προσέξτε λίγο περισσότερο έιναι η στήλη P/Visit (pageviews per visit). Είναι πολύ σημαντικό νούμερο αφού ουσιαστικά αναδεικνύει την ποιότητα των επισκεπτών απο τον κάθε referrer. Προτιμώ 80 visitors που θα καθίσουν 5 λεπτά στο blog διαβάζοντας άρθρα παρά 200 που θα μπουν θα διαβάσουν ένα Post και θα φύγουν.
H τελευταία κατηγορία δεδομένων που παρακολουθώ στενά είναι με ποια keywords με βρίσκουν οι χρήστες στις μηχανές αναζήτησης.
Αυτά είναι μερικά βασικά για το Google analytics, αν μπείτε στη διαδικασία να το χρησιμοποιήσετε θα βρείτε χίλια δυο καλούδια και θα σας αρέσει σε σημείο εθισμού. Give it a try!
http://aboutseo.gr/2007/04/21/google-analytics/

Δημοσίευση σχολίου

Απορίες και σχόλια δεκτά.
**Παρακαλώ μην γράφετε με greeklish και κεφαλαία .Είναι ενοχλητικό για τους άλλους χρήστες !!**

Νεότερη Παλαιότερη

Popular Items